Open source in Sleeswijk Holstein

Eerder dit jaar plaatste ik een post over een motie van de gemeenteraad van Dortmund waarin de raad uitgangspunten formuleerde over het principe “open source, tenzij”. Je kunt deze post hier teruglezen. In de Noordduitse deelstaat Sleeswijk Holstein gaan ze echter nog een stapje verder.

Geen voornemen, maar een daadwerkelijk besluit

In Sleeswijk-Holstein is het niet alleen een voornemen om gebruik te gaan maken van open source, maar ze gaan dit ook daadwerkelijk invoeren bij alle overheidsorganisaties van Sleeswijk Holstein en op de (openbare) scholen binnen de deelstaat.

Wat en wanneer gaat het gebeuren

Sleeswijk Holstein wil zijn afhankelijkheid van zogenoemde propriëtaire software verminderen en uiteindelijk helemaal beëindigen. Propriëtair betekent dat een bedrijf de exclusieve auteursrechten op de software heeft en tegelijkertijd anderen toegang tot de broncode van de software weigert evenals het recht om de software te kopiëren en/of te wijzigen.

Voor het einde van 2026 is Microsoft Office vervangen door LibreOffice op alle 25.000 computers die worden gebruikt door ambtenaren en werknemers van de openbare scholen (inclusief docenten). Ook is dan het Windows-besturingssysteem vervangen door GNU/Linux.

Lees het volledige landestagvoorstel

Mocht je geïnteresseerd zijn in de dieperliggende beweegredenen van deze Duitse deelstaat (en die zijn zeer de moeite waard), dan kun je die hier teruglezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.