Sleeswijk-Holstein zet volgende stap naar digitale onafhankelijkheid

In 2021 kondigde de deelstaat Sleeswijk-Holstein aan dat ze van plan waren om 25.000 computers over te zetten naar LibreOffice tegen 2026. Ik schreef daar al eerder over op deze site. Na een succesvolle pilotfase is deze overstap nu officieel bevestigd.

Onafhankelijk, duurzaam en veilig

Sleeswijk-Holstein is echt een digitale pionier als het gaat om IT-diensten die ze afneemt. Ze sowieso de eerste Duitse deelstaat die een digitaal soevereine IT-werkplek in zijn staatsbestuur introduceert. Met een kabinetsbesluit om de open source software LibreOffice over de hele linie als de standaard kantooroplossing te introduceren, heeft deze deelstaatregering groen licht gegeven voor de eerste stap naar volledige digitale soevereiniteit in de deelstaat, en verdere stappen zullen volgen.

Digitale souvereiniteit

De term digitale soevereiniteit is in dit verband erg belangrijk. Als een overheidsadministratie propriëtaire, gesloten software gebruikt die niet kan worden bestudeerd of aangepast, is het erg moeilijk om te weten wat er met de gegevens van gebruikers gebeurt. Je hebt geen invloed op de bedrijfsprocessen van dergelijke oplossingen van deze aanbieders en de omgang met gegevens, inclusief een mogelijke uitstroom van (persoons)gegevens naar derde landen. Als deelstaat vindt Sleeswijk-Holstein dat zij een grote verantwoordelijkheid jegens hun inwoners en bedrijven heeft om ervoor te zorgen dat hun gegevens bij de deelstaat veilig worden bewaard en moeten ze ervoor kunnen zorgen dat ze altijd de controle hebben over de IT-oplossingen die ze gebruiken en dat ze als deelstaat onafhankelijk kunnen optreden. Op de site van de deelstaat Sleeswijk-Holstein staat daarover deze verklaring (in het Duits). HEt mooie van deze beweging dat deze steeds meer navolging gaat krijgen. Ook de gemeente Amsterdam kiest voor deze digitale onafhankelijkheid.

Publiek geld, dan ook de code publiek

En waarom zouden lokale overheden het geld van de belastingbetaler moeten gebruiken om propriëtaire, gesloten software van één enkele leverancier te kopen? Met LibreOffice en andere gratis software hebben overheden veel meer keuze waar ze de software en ondersteuning kunnen krijgen, en kunnen ze lokale ontwikkelaars opdracht geven (en daarmee financieren) om verbeteringen aan te brengen. Bovendien kunnen lokale overheden de volledige controle over de software behouden, de broncode ervan in de gaten blijven houden, de nodige wijzigingen aanbrengen en deze volledig op hun eigen infrastructuur inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.