Gemeenteraad Dortmund gaat voor opensource

De gemeenteraad van de Duitse stad Dortmund heeft aangekondigd dat het waar mogelijk gratis en opensource software omarmt. Dit is een van de uitwerkingen van hun beleidsmemo over het digitaliseringsbeleid 2020-2025.

Moties

Dit voornemen is vastgelegd in een tweetal moties die door de gemeenteraad van Dortmund in februari van dit jaar is aangenomen. In grote lijnen komen de twee uitgangspunten uit die motie op het volgende neer. Ten eerste moet het gebruik van opensourcesoftware het uitgangspunt worden. Pas als dat echt niet kan, dan mag – goed onderbouwd – gebruik gemaakt worden van propriëtaire software. Dat is software die in eigendom is van een persoon of bedrijf. Het tweede deel van de motie schrijft de gemeente Dortmund voor software die in haar opdracht is ontwikkeld ook ter beschikking gesteld moet worden aan de inwoners van Dortmund. Voor de liefhebbers is de motie hier te lezen.

Omkering “bewijslast”

In de toekomst zal de gemeente Dortmund dus moeten uitleggen wanneer ze geen gebruik maakt van opensource software. Vroeg of laat wordt het dan duidelijk waarom niet voor elk beleidsterrein waar (backoffice)software voor nodig is opensource software mogelijk is.

Digitale participatie

Dit is een mooie stap in het digitaal onafhankelijk worden van techbedrijven door gemeenten. Vooralsnog in Duitsland (ook al zijn er wel initiatieven in andere landen bekend), maar hopelijk volgen in ons land gemeenten dit initiatief ook. En door het daarnaast ook voor de inwoners beschikbaar te stellen, vergroot je de mogelijkheid voor “digitale participatie” van je inwoners enorm.

Eén antwoord op “Gemeenteraad Dortmund gaat voor opensource”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.