Notities maken met Joplin

Op mijn website heb ik al vaak iets over Evernote geschreven. Evernote begon ooit als notitie-app, maar het kan inmiddels zoveel meer. Je kunt Evernote inmiddels ook als CRM of DMS kan inzetten. En dat is misschien weer net even too much voor iemand die op zoek is naar een relatief simpele maar wel goede notitie-app. Joplin is zo’n prima alternatief. Zeker als je Evernote te complex of te duur (want ook het licentiemodel van Evernote is aan verandering onderhevig) vindt.

Gratis en open source

Joplin is een gratis en open-source notitie-app. En een hele goede notitie-app zelfs. Als je bereid bent om je eigen opslagruimte mee te nemen en een paar functies in te leveren, waaronder samenwerking, is Joplin een uitstekend alternatief. Het heeft een fantastische interface. Voor de organisatie van je notities kun je onbeperkt werken met mappen en labels (tags). Je kunt bijlagen in je notities uploaden en je kunt kruisverwijzingen naar andere notities in Joplin opnemen.

Voor Chrome en Firefox is er een webclipper. Wat ontbreekt in Joplin, naast ondersteuning voor samenwerking, zijn onder andere optische tekenherkenning (OCR) op afbeeldingen en PDF’s, schetsen en handschrift, rechtstreeks e-mail doorsturen naar Joplin en mobiel scannen.

Joplin is volledig gratis en open-source app. Je hoeft dus nergens voor te betalen. Dat mag natuurlijk wel. De ontwikkelaar accepteert donaties o.a. via PayPal en GitHub.

Geen opslag en synchronisatie

De opslag is in Joplin echter niet inbegrepen. En synchronisatie ook niet. Joplin maakt het mogelijk om met Dropbox of OneDrive je opslag en synchronisatie te regelen. Dit zijn waarschijnlijk de meest bekende services. Maar je kunt ook je notities opslaan en synchroniseren met Nextcloud, WebDAV of je eigen bestandssysteem (bijvoorbeeld met een netwerkmap).

Hou er rekening mee dat als je een opslagservice van derden gebruikt, je er mogelijk (meer) voor moet betalen. Met OneDrive krijg je 1 TB aan ruimte voor $ 69,99 per jaar. Dropbox kost $ 99 per jaar voor 1 TB aan ruimte.

Resumerend

  • het is gratis en open source;
  • uitstekende userinterface;
  • webclipper voor Chrome en Firefox;
  • sterke beveiliging.

Je levert in op de volgende onderdelen:

  • er is geen samenwerkingsfunctionaliteit aanwezig;
  • je kunt geen e-mails rechtstreeks doorsturen naar Joplin;
  • mobiel scannen, OCR of een andere vorm van handschriftherkenning zit er niet in;
  • beperkte ondersteuning (allen via diverse forums).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.