Veilig en anoniem met Protonmail

Ik heb in een tweetal eerdere posts dit jaar mijn enthousiasme al laten blijken over Protonmail. Zeker als het gaat om de borging van je (internet)veiligheid, privacy en anonimiteit. In deze post ga ik wat verder in op die laatste twee aspecten en hoe dit werkt bij Protonmail.

Privacy en anonimiteit

Privacy en anonimiteit worden vaak op één hoop gegooid als synoniemen, maar het zijn eigenlijk verwante ideeën die verschillende dingen vertegenwoordigen. Simpel gezegd:

Privacy is vrijheid van observatie of aandacht. Anonimiteit is vrijheid van identificatie of herkenning. Hoewel de concepten elkaar overlappen, zijn ze geenszins uitwisselbaar. Als je een versleutelde e-mail naar een vriend verzendt, is deze privé – alleen jij (de afzender) en je vriend (de ontvanger) kunnen deze lezen. Omgekeerd, als je een opmerking op een forum plaatst onder een internetnaam, is deze helemaal niet privé. Iedereen kan je commentaar lezen, hoewel ze misschien niet weten dat jij het was die het gepost had. Dat is anonimiteit.

Privacy en anonimiteit zijn ook juridisch verschillende begrippen, en het een garandeert het ander niet. Privacy is over het algemeen een grondwettelijk beschermd recht, maar anonimiteit niet.

Het wordt steeds moeilijker om zowel privé als anoniem te zijn in een hyperverbonden wereld. Op internet volgen adverteerders je surfgedrag op al je apparaten om te weten wat voor soort websites je bezoekt en om gerichte advertenties aan je weer te geven. Nog sterker, ik was laatst met mijn vrouw bij de Hema en toen er om de Hemakaart gevraagd werd, stond die al prominent in beeld op haar iPhone. Overheden over de hele wereld nemen wetten aan die autoriteiten in staat stellen om gewone burgers te volgen en daarmee ons recht op privacy te schenden. Hoewel 100% privacy en anonimiteit op internet onmogelijk is, kun je toch stappen ondernemen om meer privé en anoniem te worden.

Hoe kun je ProtonMail gebruiken om meer privacy te bewerkstelligen?

Gebruik altijd versleutelde e-maildiensten zoals ProtonMail om je online communicatie te beschermen. ProtonMail gebruikt twee vormen van codering om je e-mails privé te houden: codering zonder toegang en end-to-end-codering.

Versleuteling zonder toegang

ProtonMail beschermt alle e-mails in je inbox met versleuteling zonder toegang. Deze vorm van codering maakt het voor Protonmail onmogelijk om een ​​e-mail te decoderen nadat deze in je inbox is beland. Versleuteling zonder toegang kan niet ongedaan worden gemaakt en als een e-mail eenmaal is versleuteld, kan deze niet meer worden ontsleuteld door ProtonMail. De inhoud ervan kan ook met niemand worden gedeeld.

End-to-end encryptie

ProtonMail maakt ook gebruik van end-to-end encryptie (E2EE) om je communicatie te beveiligen. E-mails die worden uitgewisseld tussen ProtonMail-gebruikers of ProtonMail-gebruikers en niet-ProtonMail-gebruikers die PGP gebruiken, zijn beveiligd met end-to-end-codering. Dit biedt een extra beveiligingslaag die voorkomt dat je e-mails door iedereen behalve jijzelf en de ontvanger worden geopend.

Met ProtonMail kun je ook een timer instellen voor je e-mails, zodat ze zichzelf automatisch vernietigen nadat de vervaltijd is verstreken. Op die manier worden je e-mails permanent van de servers van Protonmail verwijderd. Ten slotte volgt ProtonMail, in tegenstelling tot de e-maildiensten van grote technologiebedrijven, je niet op internet en gebruikt het je informatie en digitale voetstappen niet om profielen rondom je identiteit op te bouwen.

Hoe kun je ProtonMail gebruiken om anoniemer op het internet te zijn?

Door de manier waarop internet werkt, wordt je IP-adres altijd doorgegeven aan de website die je bezoekt. Je IP-adres is een unieke identificatie die door je internetprovider aan je is toegewezen en dient als een online postcode waarmee mensen jouw online gedrag aan je kunnen koppelen. De eenvoudigste en meest directe manier om je IP-adres en, bij uitbreiding, je anonimiteit te beschermen, is door ProtonVPN te gebruiken. Met deze VPN heb je toegang tot internet door al je internetverkeer door een versleutelde tunnel te leiden, waarbij je IP-adres wordt verborgen. 

Eén antwoord op “Veilig en anoniem met Protonmail”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.