Het nut van e-mailaliassen

Je persoonlijke e-mailadres is een essentieel onderdeel van je digitale identiteit. Net als je telefoonnummer, geef je het niet aan iedereen die je ontmoet. Daarom is het handig om andere e-mailadressen te hebben die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.

Wat is een e-mailalias?

Een alias is een extra e-mailadres dat je kunt gebruiken met je bestaande e-mailaccount in plaats van je persoonlijke e-mailadres. Een e-mailalias is eigenlijk een ander e-mailadres die je kunt gebruiken en waaraan je herkend kunt worden.
Laten we mij even als voorbeeld nemen. Mijn e-mailadres is edwinbressers@docacces.nl. Afhankelijk van je e-mailprovider kun je aliassen maken zoals: edwinbressers+nieuws@docacces.nl of edwinbressers+shop@docacces.nl.
Alle e-mail die naar een alias wordt verzonden, komt aan in je gebruikelijke inbox, zodat je meerdere e-mailadressen in één e-mailaccount kunt beheren.

Waarom gebruik je een e-mailalias?

Door een alias te gebruiken voor al je online accounts, kun je je primaire e-mailadres afschermen tegen spam, inclusief schadelijke e-mail, afhankelijk van het type alias dat je gebruikt. Zo kun je je persoonlijke e-mailadres gebruiken voor mensen en instanties die je kent en vertrouwt. Aliassen kunnen je helpen spam te verminderen. Als een bepaalde alias rommel begint aan te trekken, verwijder dan gewoon het adres en gebruik een andere.

Je kunt met een e-mailalias ook je inbox ordenen. Bij de meeste e-mailservices kunt je aliassen met regels of filters gebruiken om je e-mail automatisch in mappen te sorteren of labels aan toe te kennen. Ik zou in bovenstaand voorbeeld een filter kunnen maken om alle e-mail die naar het alias edwinbressers+nieuws@docacces.nl is verzonden, te sorteren in een map met de naam “Nieuwsbrieven”.

Hoe maak je een e-mailalias?

De meeste grote e-mailproviders bieden e-mailaliassen, maar ze gedragen zich allemaal iets anders. In Outlook, Gmail, Apple Mail en ook Protonmail is het aanmaken van aliassen mogelijk. Verdiep er je maar eens in. Het kan je veel productiviteitswinst opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.