LibreOffice: werkt net zo goed als de bekende office-suites

Op deze site hebben we het vaak over de bekende productiviteitsomgevingen van Apple, Google, Microsoft, Evernote en ga zo maar door. Mooie pakketten, maar vaak wel met een prijskaartje. Soms in de vorm van geld. Als er een gratis versie is dan betaal je met reclame of met je persoonsgegevens. Toch zijn er goede alternatieven op de markt. Een van de bekendste en beste op het gebied van office-functionaliteit is LibreOffice.

Ontstaan van LibreOffice

LibreOffice is voortgekomen uit OpenOffice.org. Toen dat in 2010 door Oracle werd overgenomen is een aantal ontwikkelaars zelf verder gegaan onder de naam The Document Foundation. LibreOffice is een open source pakket en draait op Windows, Mac OS en Linux. Er zijn geen IOS- of Androiduitvoeringen van LibreOffice.

Samenstelling LibreOffice

 

 

 

 

 

 

 

 

LibreOffice bestaat uit 6 modules. Writer (vergelijkbaar met Word bij Microsoft), Calc (Excel bij Microsoft), Impress (Powerpoint bij Microsoft), Draw voor tekeningen (Visio bij Microsoft), Base voor databases (Access bij Microsoft) en Math een wiskundig pakket. Qua functionaliteit is deze suite dus vrij compleet. Ten opzichte van de grote spelers mis je eigenlijk alleen een mailfunctionaliteit en een storagemogelijkheid.

 

Comptabiliteit

De integreerbaarheid met bijvoorbeeld Microsoft Office is prima. Dat was het eigenlijk altijd al, maar dat is met versie 6.0 nog beter geworden. Je kunt in LibreOffice je documenten gewoon opslaan als .doc of .docx. Als je dat doet, dan wordt het prima overgenomen als je zo’n document in Word opent. Als je een document opslaat met het eigenlijke bestandstype binnen LibreOffice – .ODF (Open Document Format) – dan wil Word nog wel eens problemen hebben met het overnemen van alle instellingen. Exporteren naar een PDF of EPUB-formaat is sinds de nieuwste versie geen enkel probleem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom LibreOffice ?

Alle basisfunctionaliteiten die je in een officepakket verwacht waren altijd al aanwezig in LibreOffice, maar met de komst van versie 6.0 durf ik te stellen dat ook veeleisende officegebruikers prima uit de voeten kunnen met LibreOffice. De comptabiliteit met Microsoft is sterk verbeterd en ook de userinterface. Jammer dat er nog geen mailfunctionaliteit in het pakket zit en ook geen storage. Toch is LibreOffice echt aan te raden als je gewoon principieel niet wilt betalen (in geld of data) voor je officepakket en als je de vrijwillige gemeenschap van The Document Foundation die dit allemaal maar in de lucht houdt, een warm hart toedraagt

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.