Waarom je wel focus kunt houden in een koffiezaak en niet in een kantoortuin

Een tijd terug sprak ik een zakelijke relatie. Op zijn hoofdkantoor werd met open kantoortuinen gewerkt. Hij kon daar niet tegen. Teveel rumoer. Te luidruchtig. Iets wat ik wel kon volgen. Eigenlijk vind ik dat ook wel een nadeel aan het werkplekprincipe van de kantoortuin. Maar wat schetste mijn verbazing? Om dat rumoer te ontvluchten ging ie naar een kantoorverzamelgebouw (daar wordt over het algemeen ook gebruik gemaakt van het concept van de open kantoortuin) of sterker nog, hij ging in een koffiezaak in het centrum van de stad zitten. Hij kon daar veel meer focus houden op het werk wat ie moest doen. Dat vond ik raar.

Wie maakt het geluid

Het is al langer bekend uit allerlei studies naar de effecten van de kantoortuin als werkplekconcpet dat het geluid als nadelig wordt ervaren door kenniswerkers. Maar recentere onderzoeken wijzen echter uit dat het niet zo zeer het (teveel aan) geluid is wat ons afleidt, maar vooral WIE dat geluid maakt. Sterker nog….een omgeving met (wat) achtergrondgeluid, werkt creativiteit meer in de hand dan een volledig stille werkomgeving.

Achtergrondgeluid doet er toe

In een recent Amerikaans onderzoek – uitgevoerd door de Universiteit van Illinois en waarvan de resultaten werden gepuliceerd in “the journal of consumer research” – bleek dat je met het juiste geluidsniveau de creativiteit in ons brein kon prikkelen. De groep mensen die in het onderzoek aan een omgevingsgeluid van 70 decibel waren blootgesteld, kwamen met meer creatieve ideeen op de proppen dan mensen in groepen die aan resp. 50 en 85 decibel waren blootgesteld. De verschillen waren in wetenschappelijke zin echter te klein om te kunnen stellen wat nu het ideale level aan achtergrondgeluid zou moeten zijn. Wel rechtvaardigden de reultaten de conclusie dat meer of minder achtergrondgeluid effect heeft op de creativiteit van de kenniswerker.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.