Handig die slimme mappen in Finder

Als je het werken met tags in Finder op je Mac onhandig vindt, dan biedt de functie van “slimme mappen” een heel goed alternatief. Ze hebben dezelfde functie als tags, namelijk het op inhoud toegankelijk maken van je bestanden. Het grote voordeel is dat je op deze wijze wel je vertrouwde mappenstructuur behoudt.

Alternatief voor tags

Sommige mensen vinden het taggen van bestanden onhandig. Je moet dat altijd handmatig doen en dus bestaat er het risico dat je wel eens een bestand vergeet te taggen. Het principe van de slimme map is hetzelfde als dat van een tag. De slimme map verzamelt op basis van metadat, maar ook via inhoudelijke regels, bestanden. Net als bij tags blijven de bestanden op hun orginele plek staan. Daardoor kan je de slimme map verwijderen, zonder dat de bestanden verdwijnen. Die staan immers nog op hun oorspronkelijke plek.

Hoe werkt het?

De inhoud van de slimme map wordt gevormd door regels die je zelf aanmaakt. Dat gaat als volgt: Je gaat naar de Finder en opent het menu “Archief”. Dan kies je voor de optie “Nieuwe slimme map”. Zie hiervoor de foto hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een nieuw Findervenster verschijnt een slimme map. Die kun je nu gaan instellen. Dat doe je met het +-teken dat naast “Bewaar” staat. Als je die regel toevoegt, verzamelt de slimme map meteen de bestanden die tot de reikwijdte van je ingevoerde regel behoren. Zo kun je nog een aantal van die regels toevoegen om de verzameling bestanden in je slimme map verder te specificeren. Als je klaar bent met het toevoegen van regels, vergeet dan niet op “Bewaar” te drukken. Pas dan is alles opgeslagen.

Je kunt uiteindelijk op deze manier een heel systeem van slimme mappen aanleggen. Dat geeft rust en overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.