Spark 3: weer mooier en beter

Spark is al jarenlang één van de mooiste en beste e-mailclients uit de Appstore. Schitterend vormgegeven met veel functionaliteit voor kenniswerkers. Vorige maand kwam Spark 3 uit. En daar waar ik dacht dat het niet mooier of beter kon, daar kwam ik toch wat bedrogen uit.

Dit is niet de eerste post over Spark op deze site. In 2019 schreef ik er al eens over. En ook toen was ik al enthousiast over Spark. Als je de post uit 2019 nog eens wil teruglezen, dan kun je dat hier doen.

Mooie slimme inbox met een nieuw uiterlijk

De gratis versie van Spark leek altijd overdreven genereus. Het goede nieuws is dat Spark 3 niet anders is. Het is gewoon een volledig uitgeruste gratis e-mailclient. En dan hoef je nog niet eens gebruik te maken van alle geavanceerde productiviteits- en samenwerkingsdingen. Ook heeft de app een enorme visuele revisie gehad. Zozeer zelfs dat het in het begin misschien een beetje desoriënterend is. Maar als je er even in rondsnuffelt, voelt het al snel weer als vertrouwd.

Nieuwe functionaliteiten

Bovendien – en misschien wel belangrijker – is er weer een aantal nieuwe functies voor de Smart Inbox toegevoegd. Deze maken het werken met en managen van je e-mails nuttiger en makkelijker. Ik noem een paar van de noviteiten:

  • E-mails van personen worden altijd bovenaan de lijst geplaatst. Nieuwsbrieven en notificaties/meldingen worden er netjes gebundeld onder gezet. Zij hebben hun eigen gebied in Spark (die worden weergegeven door een enkele regel in de inbox).
  • Ook is er de “done”-functie. Spark is er in 9 talen, maar (nog) niet in het Nederlands, maar de termen spreken voor zich. Deze functie bevindt zich op een aantal locaties binnen de applicatie en maakt het mogelijk om je inbox te schonen van afgedane e-mails. Ze worden direct in het archief geplaatst. Het klinkt als een open deur en het ligt ook erg voor de hand, maar het proces van het aanvinken van een vakje is enorm handig en werkt snel. En het ruimt lekker op.
  • Als 3e functionaliteit wil ik hier de “set-aside”-optie noemen. Daarmee zet je een bericht naar een aparte lijst (voorheen noemden we dat ‘Gesnoozed’) die je later opnieuw kunt bekijken. Deze mails blijven linksonder in het scherm staan. Absoluut niet storend, maar wel in het zicht (zie foto hieronder). Dit maakt de noodzaak om e-mails te “flaggen” of ze als ‘ongelezen’ te markeren, overbodig. Twee gewoontes waar ik nooit echt aan heb kunnen wennen. 

Het resultaat van de nieuwe Smart Inbox is een omgeving voor je e-mails die veel makkelijker netjes te houden is en die focust op de belangrijkste zaken in je mailbox. 

Abonnementsmodel

Readdle (het bedrijf dat Spark uitbrengt) is daarnaast overgestapt op een abonnementsmodel voor Spark 3. Voorheen was Spark volledig gratis. Dat blijft voor de basisversie ook zo. Maar ook bij Readdle moet de kachel blijven branden. En er wordt immers ook een mooi product voor gemaakt. Spark 3 Premium kost $ 7,99 of $ 4,99 per maand. Dat is afhankelijk of je voor een jaarabonnement kiest of voor een maandelijks opzegbaar abonnement.

Wat krijg je hiervoor aan extra’s?

De gratis versie van Spark 3 is al prachtig en compleet. Maar de premiumversie gaat nog een stapje verder. Zo is daar de Gatekeeper, die heel handig is als het gaat om de behandeling van nieuwe afzenders. Hij zet ze in een horizontale lijst aan de bovenkant van het scherm. Van daaruit krijg je onmiddellijke opties om de afzender te blokkeren of deze te accepteren en het bericht te openen (of het als voltooid te markeren).

De premium-versie biedt ook de mogelijkheid om specifieke mensen te markeren als prioritaire/belangrijke afzenders. Daarbij worden ze altijd naar de bovenkant van je inbox geschoven en blijven ze gemarkeerd om je op hun aanwezigheid te wijzen. Ook kunnen er in deze nieuwe versie van Spark grote bijlagen (dat wil zeggen die van meer dan 25 MB) verzonden worden.

Is er dan echt niks te wensen over?

Natuurlijk wel. Readdle heeft uit de nieuwe versie van Spark de agendafunctie gehaald. Die zat er bij de vorige versies van Spark nog wel in. Geen idee waarom. Een groot gemis is het niet. Maar ik zou er toch niet al te lang mee wachten om deze functionaliteit bij een volgende update terug te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.