Thunderbird: Open source en gebruikersvriendelijk

Thunderbird is een gratis en open-source e-mailclient ontwikkeld door de Mozilla Foundation. Het werd voor het eerst uitgebracht in december 2004 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire e-mailclients ter wereld, met miljoenen gebruikers over de hele wereld.

Ontstaan

De oorsprong van Thunderbird gaat terug tot eind jaren negentig, toen de Mozilla Foundation werd opgericht door Netscape Communications Corporation om toezicht te houden op de ontwikkeling van de open-source Mozilla-webbrowser. In 2002 begon de stichting te werken aan een stand-alone e-mailclient, met de codenaam “Minotaur”, die was ontworpen als een lichtgewicht, gebruiksvriendelijk alternatief voor de populaire e-mailclients van die tijd, zoals Microsoft Outlook en Eudora.

In 2003 werd het Minotaur-project omgedoopt tot “Thunderbird”, naar de mythologische vogel waarvan werd gezegd dat hij het weer beheerste. De eerste bètaversie van Thunderbird werd uitgebracht in juli 2003 en kreeg al snel aanhang onder early adopters en open-source-enthousiastelingen.

Verdere ontwikkeling

In de daaropvolgende jaren bleef Thunderbird evolueren en verbeteren, waarbij bij elke release nieuwe functies en functionaliteit werden toegevoegd. In 2006 kwam versie 1.5 uit, die een aantal belangrijke verbeteringen bevatte, zoals betere spamfiltering en verbeterde ondersteuning voor RSS-feeds. In 2007 werd versie 2.0 uitgebracht, die een aantal nieuwe functies introduceerde, waaronder ondersteuning voor Windows Vista en verbeterde ondersteuning voor IMAP-e-mailaccounts.

In 2012 kondigde de Mozilla Foundation aan dat het de ontwikkeling van Thunderbird terugschroefde om zich te concentreren op andere projecten, zoals de Firefox-webbrowser. Thunderbird bleef echter populair onder zijn gebruikers en een gemeenschap van ontwikkelaars bleef aan het project werken en bracht regelmatig nieuwe versies en updates uit.

Tegenwoordig

Tegenwoordig blijft Thunderbird een van de meest populaire e-mailclients ter wereld, met miljoenen gebruikers over de hele wereld. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en wordt nog steeds ontwikkeld en onderhouden door een toegewijde gemeenschap van vrijwilligers en ontwikkelaars. Of u nu een zakelijke gebruiker of een persoonlijke gebruiker bent, Thunderbird biedt een krachtige en flexibele e-mailclient die zowel gebruiksvriendelijk als zeer aanpasbaar is, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een alternatief voor traditionele e-mailclients.

Blik in de toekomst

In de loop van dit jaar zal Thunderbird 115 Supernova worden uitgebracht. In deze versie zal de gebruikersinterface van Thunderbird van scratch af aan weer worden opgebouwd. Iets om naar uit te kijken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.