Spotlight…de zoekmachine op je Mac

Het is al bijna 15 jaar geleden dat Apple Spotlight voor het eerst aankondigde in Mac OS X Tiger. Spotlight bestaat zelfs al zo lang dat ik vermoed dat de meeste Mac-gebruikers het als vanzelfsprekend beschouwen. En dat ze misschien wel niet helemaal doorzien hoe breed het bereik is en hoe krachtig het kan zijn om de dingen op je Mac te vinden.

Switchen tussen apps

Ik beschouw Spotlight altijd maar als de zoekmachine van Apple. Via de sneltoets command + spatiebalk kun je Spotlight snel openen. Als je zou willen kun je op deze manier je Dock verbergen, want je zit in principe op deze manier snel in een andere app. Het mooie aan Spotlight is dat je meer kunt doen dan alleen naar apps zoeken en ze starten. Je kunt rechtstreeks vanuit het tekstvak zoeken naar documenten, e-mails, muziek en zelfs op internet zoeken naar items. Voor al het zoekwerk op je Mac doet Spotlight goed zijn werk.

Als je het simpel houdt, typ je gewoon de naam van het bestand of de app waarnaar je op zoek bent en Spotlight geeft je wat je wilt. Zo werkt Spotlight ook in je Finder.

Spotlight in Finder

Standaard beperkt de Finder zoekopdrachten tot de huidige map waarin je je bevindt. Maar als je op de knop Deze Mac in de werkbalk van het Finder-venster klikt, kun je de zoekopdracht uitbreiden naar je hele Mac. (Als je liever begint met een zoekopdracht op de hele Mac, ga dan naar Finder: Voorkeuren, klik op het tabblad Geavanceerd en verander Bij het uitvoeren van een zoekopdracht in “Zoeken op deze Mac”.)

Een heuse zoekmachine in wording

Het schijnt dat Apple achter de schermen werkt aan de verdere doorontwikkeling van Spotlight. Zodat het een heuse zoekmachine wordt a la Google, Bing of Duck-duck-go. Zo ver is het nog niet, maar wat niet is kan nog komen. Het hoopvolle begin is gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.