Onlyoffice: een gratis alternatief voor Microsoft Office

Ik heb al wat vaker posts geplaatst over LibreOffice als alternatief voor Microsoft Office. In deze post wil ik ingaan op een andere gratis officesuite. Onlyoffice. Ontwikkeld door Ascensio System SIA uit Letland.

Wanneer je de app voor het eerst opent, kom je terecht in een soort Home-weergave waarin je je recent geopende bestanden ziet staan. Vanaf hier kunt je ervoor kiezen om door bestanden op je eigen device of een van de cloudsystemen te bladeren, naar bestanden te zoeken, je account te beheren en natuurlijk nieuwe documenten te maken. Afhankelijk van de versie van Onlyoffice die je hebt, kun je er meer of minder cloudapplicaties op aansluiten.

De drie basisapps

Onlyoffice kent 3 basis apps. Een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatie-app. Wat meteen opvalt is de grote gelijkenis met Microsoft Office. Zelfs tot in de kleurstelling.

Pluspunten

OnlyOffice onderscheidt zich positief van Microsoft Office door meerdere documenten in tabbladen te ondersteunen, ongeacht het bestandsformaat en het documenttype. Er zijn dus geen verschillende toepassingen of vensters voor teksten, tabellen en presentaties. In plaats daarvan worden ze allemaal in hetzelfde programmavenster geladen en komen ze in hun eigen tabbladen terecht. Die kunnen worden losgemaakt en omgezet in individuele vensters, vergelijkbaar met browsers, om bijvoorbeeld meerdere documenten naast elkaar weer te geven.

OnlyOffice gebruikt dus geen eigen bestandsformaten, maar gebruikt de Microsoft-formaten docx, xlsx en pptx. Bestanden met het Open Document Format (odt, ods, odp) en rtf-tekstbestanden kunnen ook worden geopend. OnlyOffice leest ook pdf-documenten, maar kan die alleen weergeven. Omgekeerd kunnen alle bestanden die met OnlyOffice zijn gemaakt of bewerkt, worden geëxporteerd naar pdf.

Er is een hoge mate van comptabiliteit met Microsoft Office. Zeker als je dat vergelijkt met een grote speler als LibreOffice. Zeker in de tekstverwerker wordt alles in Word zo weergegeven als in Onlyoffice en andersom. Bij de spreadsheet- en presentatie-app is het ietsje minder.

Minpunten

Het valt op dat OnlyOffice de tijd neemt om bestanden te openen en op te slaan – ook lokaal op je eigen device. Zelfs het laden van eenvoudige teksten van één pagina kan een paar seconden duren. Maar in de editor werkt het dan vervolgens net zo vloeiend als bij vergelijkbare office­programma’s.

Per app heb je een prima basisfunctionaliteit tot je beschikking (vergelijkbaar met de functies in de G-suite-omgeving van Google). Het blijft natuurlijk wel zo dat er niet getipt kan worden aan de functionaliteiten die Microsoft Office je kan bieden.

Resumerend

OnlyOffice is een prima (lichtgewicht) Office-pakket. Zeker als je genoeg hebt aan de basisfunctionaliteiten van een officepakket. De zeer goede compatibiliteit met Microsoft Office is een groot goed. Het opslaan en laden documenten duurt soms wat – relatief gezien – lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.