Mooie LibreOffice-functionaliteiten

Elke zes maanden wordt er een nieuwe hoofdversie van LibreOffice uitgebracht. Inmiddels is versie 6.4.0 gelanceerd. Tijd voor een wrap-up van een aantal functies die door de LibreOffice-community en gecertificeerde ontwikkelaars de afgelopen jaren is ontwikkeld.

In augustus van dit jaar schreef ik al iets over de mogelijkheden van LibreOffice als alternatief voor Microsoft Office of de Google Officesuite. Dit n.a.v. de lancering van de 6.3 versie van LibreOffice. Als je wilt kun deze post hier nog eens lezen. Zoals gesteld zijn we bij versie 6.4.0 aanbeland. En inmiddels kent LibreOffice een aantal fraaie functionaliteiten die echt de moeite van het verkennen waard zijn.

1. Verbeterde compatibiliteit

LibreOffice Writer, de tekstverwerker, kan documenten exporteren in .docx-formaat, zoals gebruikt door Microsoft Office. Veel andere compatibiliteitsverbeteringen zijn inmiddels ook toegevoegd.

2. NotebookBar gebruikersinterface

Sinds LibreOffice 6.2 is er een alternatieve optie voor de gebruikersinterface, de NotebookBar. Om die te activeren, ga je naar Beeld> Gebruikersinterface> Met tabs.

3. EPUB-export

Wilt je e-boeken maken van je documenten? Met LibreOffice kan dat! Klik op Bestand> Exporteren en kies EPUB.

4. Ondertekening van documenten

Voor een betere beveiliging kunt je OpenPGP-sleutels gebruiken om ODF-documenten te ondertekenen en te coderen. (ODF is het OpenDocument-formaat, het standaardformaat van LibreOffice.)

5. Draaigrafieken

Met Calc, de spreadsheet van LibreOffice, kunt je grafieken maken van draaitabellen. Dit helpt je om gegevenssets in complexe spreadsheets samen te vatten.

6. Documentwatermerken

LibreOffice 5.4 introduceerde aangepaste watermerken, die kunnen worden toegevoegd aan pagina-achtergronden.

7. Belangrijke prestaties van spreadsheets

Calc heeft geprofiteerd van multi-threading-ondersteuning, waardoor de prestaties op computers met multi-core CPU’s flink zijn verbeterd.

8. Aantrekkelijke presentatiesjablonen

Impress, het presentatietool van LibreOffice, bevat een selectie met de hand gemaakte sjablonen, zodat je je vooral kunt concentreren op inhoud van je presentatie in plaats van op het ontwerp.

Eén antwoord op “Mooie LibreOffice-functionaliteiten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.