Joplin Notes: Een krachtige en open source notitie-app

Een dikke 2 jaar geleden schreef ik voor het eerst een post op mijn website over Joplin. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met dit open source alternatief voor o.a. Evernote. Naast Evernote zijn er inmiddels talloze notitie-apps beschikbaar, maar er is er maar één die opvalt vanwege zijn veelzijdigheid en sterke focus op privacy: Joplin Notes. In deze blogpost probeer ik in te gaan op de verschillende functionaliteiten van Joplin Notes en probeer ik erachter te komen waarom het open source-karakter van de app het een uitstekende keuze maakt voor iedereen die op zoek is naar een efficiënte en veilige notitie-app.

Waar draait Joplin Notes op en wat is open source in dit verband?

Joplin Notes is een krachtige notitie-app die beschikbaar is voor verschillende platforms. Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Wat Joplin Notes onderscheidt van andere notitie-apps, is dat het een open source-project is. Dit betekent dat de broncode van de app voor iedereen toegankelijk en controleerbaar is. Dit bevordert niet alleen de transparantie, maar ook de mogelijkheid voor ontwikkelaars om bij te dragen aan de verbetering van de app.

Functionaliteiten

Notities Organiseren

Joplin Notes biedt een uitgebreide set organisatorische functies. Gebruikers kunnen notities maken in de vorm van platte tekst, opgemaakte tekst, checklists of codeblokken. De app ondersteunt ook het aanmaken van notitieboeken en het toepassen van tags om notities gemakkelijk te organiseren, structureren en te vinden.

Synchronisatie

Met Joplin Notes kunnen gebruikers hun notities synchroniseren op verschillende apparaten via end-to-end encryptie. Dit zorgt ervoor dat de gegevens veilig worden overgedragen tussen apparaten en dat alleen de gebruiker toegang heeft tot de inhoud. Standaard worden je notities gewoon op het device bewaard waar ze je ook op maakt. Synchronisatie vindt plaats door gebruik te maken van bestaande clouddiensten zoals Dropbox, Onedrive of Nextcloud. Ook kan je gebruik maken van Joplin Cloud of kun je synchroniseren via WebDav.

Webclipper

De app biedt een handige webclipper-extensie voor webbrowsers (niet voor alle webbrowsers. Wel voor o.a. Chrome en Firefox (nog) niet voor Safari) waarmee gebruikers snel artikelen, afbeeldingen en andere online inhoud kunnen opslaan als notities. Dit is een waardevolle functie voor het verzamelen van onderzoeksmateriaal of het vastleggen van ideeën vanuit het web.

Bestandsbijlagen

Gebruikers kunnen bestandsbijlagen toevoegen aan hun notities, waaronder afbeeldingen, pdf’s, audio en meer. Dit is handig voor het bijhouden van visuele referenties of het bewaren van belangrijke documenten op één plek.

Hoe ziet Joplin Notes eruit?

Iedereen die bekend is met Evernote zal Joplin’s interface en lay-out vertrouwd en gemakkelijk te beheren vinden, hoewel je veel meer opties krijgt voor het aanpassen van je weergaven in Joplin. In de standaardweergave worden notitieblokken en tags links geplaatst. Je kunt notitieblokken groeperen en labelen. In de volgende kolom wordt de inhoud van een geselecteerd notitieblok weergegeven. Het meest linkse venster of vensters – je kunt er een of twee hebben – is waar je een geselecteerde notitie bekijkt en bewerkt. De notitieweergave in Joplin is interessant en waarschijnlijk aantrekkelijk voor mensen die graag in HTML of Markdown bewerken. Je kunt een gesplitste weergave maken met een van deze opties als het bewerkingsvenster en een notitieweergave ernaast waar je het eindproduct kunt zien. Je kunt ook slechts één weergave tegelijk openen. Er is een rich text-bewerkingsvenster, hoewel de functie nog niet is voltooid en daarom verschijnt er een waarschuwing wanneer je deze momenteel gebruikt. Met Joplin kun je de lay-out van de app nog beter aanpassen, omdat je de kolommen kunt verplaatsen waar je maar wilt.

De voordelen van open source

Transparantie

Omdat de broncode openbaar is, kunnen gebruikers de werking van de app controleren en erop vertrouwen dat er geen verborgen functies zijn die hun privacy kunnen schaden.

Gemeenschapsbijdragen

Het open source-model stimuleert een actieve gemeenschap van ontwikkelaars die kunnen bijdragen aan de verbetering en beveiliging van de app.

Onafhankelijkheid

Het open source-karakter betekent dat Joplin Notes niet afhankelijk is van een enkel bedrijf of een beperkt ontwikkelingsteam. Hierdoor blijft de app in de toekomst beter ondersteund en blijven gebruikers niet achter als het ontwikkelingsteam besluit te stoppen. Zoals we nu bij Evernote zien.

Resume

Joplin Notes is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige en veilige notitie-app. Met zijn indrukwekkende functionaliteiten voor het organiseren van notities, het beheren van taken en het vastleggen van online inhoud, kan Joplin Notes makkelijk de concurrentie aan met de bekende notitie-apps. En ze verslaan. Bovendien, dankzij het open source-karakter, kun je met vertrouwen gebruikmaken van de app, wetende dat je gegevens veilig zijn en dat de app in goede handen is bij een loyale gemeenschap die bij zal blijven dragen aan de kwaliteit van de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.