Evernote en de privacy….weer terug bij af.

Enige tijd terug kondigde Evernote een aanpassing van de privacyvoorwaarden aan. Kern van de aanpassing was de mogelijkheid die Evernote-medewerkers kregen om in de notities van gebruikers te kunnen kijken.

Testen algoritmes

Als reden voor deze aanpassing werd gegeven dat op deze manier getest kon worden of bepaalde algoritmes goed werkten. Eigenlijk doet de reden er niet toe. Of het nu voor het testen van algoritmes is of voor wat anders, als je aan de privacy van je klanten/gebruikers komt, dan moet er bij – toch minimaal – het hoogste management van een organisatie wat belletjes gaan rinkelen. Privacy is een beladen begrip. Met privacy hoor je weloverwogen om te gaan en als je er al iets mee wil, dan dien je de gebruikers hierover zorgvuldig en tijdig te informeren. Dit alles heeft Evernote niet gedaan. Dat is op zijn zachts gezegd onhandig.

Spijt

Chris O’Neill – de CEO van Evernote – laat weten dat Evernote nu terugkeert op zijn privacyschreden. Hij geeft aan dat de volgorde van handelen verkeerd is geweest. De gebruikers hadden vooraf om toestemming gevraagd moeten worden. Nu handelde Evernote alsof ze die toestemming al hadden. Dat spijt O’Neill. Medewerkers van Evernote kunnen dus – nog steeds – niet meelezen in de afzonderlijke notities van gebruikers. Als ze dit wel willen zullen ze dit duidelijk vooraf kenbaar maken en wachten op de expliciete toestemming van de gebruiker. Om die toestemming te geven, zal een optie binnen de instellingen van het pakket beschikbaar komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.