Een kenniswerkomgeving zonder techreus

De laatste tijd staan de techreuzen van onze tijd steeds meer onder druk. Machtsmisbruik, oneerlijke concurrentie, onethisch en niet-integer handelen. Het wordt ze allemaal voor de voeten geworpen met heuse verhoren in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als apotheose. Apple, Google, Amazon, Facebook, Microsoft. Ze hebben ons veel gebracht, maar soms kan hoogmoed ook voor de val komen.

Kun je kenniswerken zonder hen?

Ik wil me over het wel of niet goed handelen van deze bedrijven in deze post niet uitlaten. Maar ik bedacht me wel…kan ik nu niet een kenniswerkomgeving inrichten met producten die niet van deze techreuzen afkomstig zijn? Ik heb het geprobeerd. Het goede nieuws is…het lukt! Het mindere nieuws…je levert wel wat aan functionaliteit en gebruikersgemak in.

Hoe dan?

Ik ben op zoek gegaan naar een operating system, een browser, een zoekmachine, een mailprogramma, een office-omgeving en een notitie-app. Allemaal gevonden.

OS, browser en zoekmachine

Als eerste heb ik op een HP-chromebook Linux geïnstalleerd als besturingssysteem. Naast MacOS, Windows of Chrome OS ken ik weinig andere alternatieven hiervoor.

Vervolgens heb ik als browser in dit geval voor Firefox gekozen. Dat had net zo goed Opera of Vivaldi kunnen zijn. Firefox onder Linux werkt snel en gemakkelijk.

Ik heb voor Ecosia als zoekmachine gekozen. Ook daar had ik genoeg opties voor het uitkiezen. DuckDuckGo is natuurlijk een bekende zoekmachine, maar ook Startpage of ZoekGroen. Deze twee laatste zoekmachines vinden hun oorsprong in Nederland. Ik koos Ecosia omdat ze een – in mijn ogen – gezonde visie hebben op duurzaamheid en het circulair maken van de economie. Ze zijn daar ook erg transparant in.

Zoekmachine Ecosia

Je merkt wel dat je bij sommige zoekmachines inlevert op de zoekresultaten. Niet bij allemaal trouwens, want een aantal van die meer exotische zoekmachines maakt gewoon gebruik van Google of Bing.

Emailprogramma

Dan mijn mailprogramma. Een belangrijk onderdeel van mijn kenniswerkomgeving. Ik heb gekozen voor een webapplicatie en een desktopapplicatie. Voor die laatste variant heb ik gekozen voor de Linuxapp Evolution. Een prima mailapp die de bekende mailaccounts ondersteunt. Voor mijn webmailomgeving gaat mijn grote voorkeur uit naar Protonmail. Een goed beveiligde mailservice uit Zwitserland. Bekend om zijn goede versleuteling van berichten. Fijne functionaliteiten met mappen en labels en een mooie en rustige UI.

Protonmail

Officepakket

Voor het officepakket gaat er voor mij natuurlijk niets boven LibreOffice. Het heeft nagenoeg alle functionaliteiten die grote spelers als Microsoft en Google ook bieden. Opensource en sinds deze maand al weer toe aan versie 7.0. Echt een aanrader als je op zoek bent naar een gratis en goed alternatief voor je Officepakket.

LibreOffice

Notitie-app

Tenslotte heb ik als notitie-app voor Simplenote gekozen. Ook hier waren genoeg alternatieven voor handen. Voor het maken van platte notities heb je aan Simplenote echt voldoende. Je kunt je notities ordenen aan de hand van labels en je kunt ze delen met mensen die ook een Simplenote-account hebben. Simplenote heeft niet de geavanceerde functionaliteiten van een Evernote, maar die ambities heeft de app ook niet. Er is verder prima mee te werken. Als je voor veilig en opensource wilt gaan dan raad ik toch Joplin aan. Het heeft fantastische functionaliteit en een goede versleuteling van je notities.

Simplenote

Conclusie

Mijn conclusie trok ik aan het begin van mijn post al. Je kunt echt prima (kennis)werken zonder producten van de techreuzen. Omdat je bij Apple, Google of Microsoft alle in deze post beschreven functionaliteiten in een pakket hebt is de integraliteit beter en ook het gebruikersgemak. Maar ook als je deze producten van andere bedrijven of bedrijfjes afneemt dan kun je als kenniswerker prima je werk doen. Dus voor alle mensen die iets vinden van Apple, Facebook, Google of Microsoft…roep niet alleen, maar laat het ook in daden zien en schaf eens een kennisapplicatie aan van een wat minder bekende speler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.