Een ideaal productiviteitssysteem

Bestaat er een ideaal integraal productiviteitssysteem? Een systeem dat voor jou dingen onthoudt, bewaart, waarin je op kunt zoeken en waarin je samen met anderen kunt werken aan projecten, activiteiten en opdrachten?

Om eerlijk te zijn ben ik dat nog niet tegen gekomen. Er zijn van allerlei systemen, apps en doordachte werkmethodes ontwikkeld. Maar geen van deze diensten bieden een fullpackage ondersteuning ten behoeve van onze productiviteit en kennisdeling. En dat is eigenlijk ook niet zo gek als je er even over nadenkt.

GTD en timemanagement

Ondanks alle to-do-apps, timemanagementsystemen en GTD-apps, speelt er een factor een allesbepalende rol bij het kenniswerken. En dat zijn we zelf. De mens. Het is voor ons vaak niet doenlijk om meerdere activiteiten tegelijkertijd te bewerken. In elk geval niet op een goede manier. De meeste van ons (ik in elk geval) kunnen vaak maar een ding tegelijkertijd.

Mijn productiviteitstheorie

Dus daarom is mijn productiviteitstheorie dan ook….pik er een taak of activiteit uit waaraan je wilt gaan werken. Doe dat met focus. Doe dat voor en half uur of een uur (afhankelijk hoe lang je je concentratieboog gespannen kunt houden). Doe daarna even wat anders. Drink koffie, wandel een blokje om. Vertel een mop, doe aan yoga. Werk er daarna weer verder aan. En ben ook vastbesloten om het af te ronden of op te lossen.

Als dat gebeurt is, kan de taak van je lijst richting vuilnisbak of archief. Moeilijker moet je het je echt niet maken. Je loopt anders vast in je eigen complexiteit en (digitale) chaos. Gebruik daarbij systemen die voor jou dingen onthouden, bewaren en die het mogelijk maken om met andere samen te werken. Vaak zijn er dat 2 of 3. Welke systemen dat zijn is persoonlijk. Maar geloof niet in een allesomvattend systeem. Dat is er gewoonweg nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.