Arc: voorproefje van een webbrowser van de toekomst

Zo heel af en toe besteed ik aandacht aan een webbrowser. Af en toe, omdat er niet heel vaak een nieuwe en onderscheidende ster aan dit firmament verschijnt. Maar met de lancering van Arc door de The Browser Company is er een browser bijgekomen die een nieuwe weg voor browsers in lijkt te slaan.

Op Chromium gebaseerd

Arc, een op de Chromium-engine gebaseerde browser, is een interessante nieuwkomer die zichzelf profileert als een alles-in-één oplossing. Laten we eens dieper ingaan op de onderscheidende kenmerken ingaan.

Functionaliteiten

Privacy voorop: Arc benadrukt privacy en streeft ernaar om browsen weer ontspannen en overzichtelijk te maken. Bij het opstarten word je begeleid door een paar stappen, zoals het aanmaken van een account, het importeren van items uit andere browsers en het instellen van voorkeursdiensten. Je kunt ook de ingebouwde adblocker (uBlock Origin) inschakelen.

Georganiseerde interface: Arc plaatst je favorieten en tabs in een zijbalk aan de linkerkant. Je kunt tabs vastpinnen boven de scheidingslijn en normale tabs worden na 12 uur automatisch gearchiveerd. Deze gearchiveerde tabs zijn doorzoekbaar in een archief. Ook is er een handige split-view voor het gelijktijdig bekijken van twee tabs.

Spaces voor werk en privé: Arc biedt ‘spaces’ waarmee je tabs kunt scheiden voor werk, privé en hobby’s. Met een sneltoets krijg je een spotlight-achtig venster waarin je snel voorkeuren kunt openen, zoekopdrachten kunt uitvoeren en tabs kunt pinnen.

Ingebouwde screenshot- en notitiefuncties: Een pluspunt van Arc is dat het ingebouwde screenshot- en notitiefuncties heeft. Je kunt eenvoudig screenshots maken en notities toevoegen. Bovendien ondersteunt Arc Chrome-extensies, omdat het gebaseerd is op de Chromium-engine.

Wat kan er beter?

Op dit moment mis ik de mogelijkheid tot synchroniseren en is Arc alleen beschikbaar voor MacOS. Aan een Windwosversie wordt hard gewerkt en die komt naar verwachting nog dit jaar op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.