Chromebook Plus en Pro

Op de CES 2017 in Las Vegas hebben Samsung en Google hun nieuwe – en al enige tijd verwachte – Chromebook gepresenteerd. Er worden 2 modellen hiervan naar de markt gebracht. De Chromebook Plus en de Chromebook Pro. Beide modellen worden geleverd met een stylus. De Digitizer Pen.

Mooi uiterlijk

Beide Chromebooks hebben een 12,3″ LED beeldscherm met Touch Screenfunctionaliteit. De resolutie van de beeldschermen is 2400 x 1600 pixels. Daarnaast zijn de beeldschermen 360 graden te draaien.

 

 

 

 

 

 

 

De modellen hebben 4 Gb RAM en een storage van 32 GB. Al zou dat laatste voor echte Chromebookgebruikers niet echt van belang moeten zijn. Ze hebben 2 USB-C poorten, een multimedia cardreader en een poort voor koptelefoon en microfoon. De kleur is zilver/aluminium en met een gewicht van net even meer dan 1 kilogram kunnen deze Chromebooks op deze uiterlijke kenmerken de vergelijking met andere ultrabooks en de Macbook Air prima doorstaan. Ze zien er werkelijk prachtig uit. Een element dat bij de Chromebooks van het eerste uur wel eens een ondergeschoven kindje was. Er zijn nog geen indicaties over de batterijduur van deze Chromebooks afgegeven. Chrome staat bekend als “batterijenvreter”, maar dat ligt ook aan het gebruik. Zet je talloze tabbladen open, dan kost dat kracht. Ga je daar wat bewuster mee om, dan ben ik Chromebooks gewend die een batterijduur van makkelijk 8 a 9 uur kunnen halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google Play Store

Wel is duidelijk dat Google door het partnerschap met Samsung zijn Chromebooks een nieuwe boost wil geven. Chromebooks waren natuurlijk altijd al veilige en gebruikersvriendelijke devices om mee te werken of te studeren. Maar daar bleef het dan ook bij. Google brengt Google Play naar deze Chromebooks en ook zijn er diverse Android Apps op te draaien. De notitie-app Keep van Google staat standaard geïnstalleerd op beide Chromebooks, wat de aanwezigheid van de stylus ook ondersteunt en verklaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

Processor

Het enige onderscheid tussen beide modellen is de processor. Daar zit ook het prijsverschil tussen beide. De Chromebook Plus draait met een ARM hexa-core processor (van Samsung zelf), terwijl in de Chromebook Pro een Intel M3-processor gebouwd is. Dat scheelt ongetwijfeld in de snelheid.

Google en Samsung willen met deze devices de concurrentie met de grote Ipad Pro van Apple en met de Surface Pro van Microsoft. Hoe dat gaat uitpakken valt te bezien. Ondanks het feit dat de Chromebooks amper een kilo wegen, lijkt het met toch net te zwaar om ze permanent als tablet te gebruiken. En daar zou bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van de Digitizer Pen moeten zitten. Je gebruikt die pen volgens mij alleen maar als je deze devices in de tabletmodus zet. Dus op dat vlak ben ik nog wel benieuwd of deze functionaliteit echt uit de verf gaat komen. Daar staat tegenover dat in tegenstelling tot de Ipad Pro deze Chromebooks voorzien zijn van een echte volwassen browser: Chrome. Het besturingssysteem Chrome OS blijft een beperkt besturingssysteem, maar met de toevoeging van Google Play Store apps aan deze Chromebooks kan er toch voor veel nieuwe functionaliteit gezorgd worden.

 

 

 

 

 

 

 

Prijs

Voor Chromebooks zijn beide exemplaren redelijk stevig geprijsd. De Chromebook Plus gaat $ 449,- kosten en zal vanaf februari verkrijgbaar zijn. De Chromebook Pro zal nog wat duurder zijn. Ik schat zelf zo’n $ 100,- tot $ 150,- duurder. De verwachting is dat de Chromebook Pro later dit voorjaar te koop zal zijn.

2 Antwoorden op “Chromebook Plus en Pro”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.